HEM   -  AKTUELLT   -  BIOGRAFI   -  VERK   -  LYSSNA   -  ENGLISH


VARBERG LISTENING for Peace

Varför är det viktigt att lyssna väl?

Detta projekt anknyter till Varbergs satsning 2015 för att uppmärksamma 100-årsminnet av fredskongressen i Varberg 1915.

Varberg Listening for Peace består av dessa delar:

* Skapandet av en föreställning med elever på Kulturskolan Varberg och Duo Gelland. Föreställningen kommer att ha premiär onsdag 9 december på Rosenfredsskolan i Varberg
* Lyssnande Ledare - lyssningsworkshopar för ledare och elever
* Offentliga och uppsökande lyssningsworkshoper


Jul på RosenFRED 9 december 2015

LÄNK TILL FACEBOOKSIDAN


Föreställningen har vuxit fram med början i två workshopar i maj 2015, där elever på Kulturskolan Varberg tillsammans med vuxna ledare från olika verksamheter och tonsättaren Fredrik Hagstedt utforskat lyssnandet och samtalat om varför det är viktigt att lyssna väl på varandra. Det har också handlat om hur musik kan utformas för att intressera publiken, och konkret togs ett tonmaterial fram (A#-H-C#-F-E-G-D), som sedan blev utgångspunkt för Hagstedts kompositioner.

Tillsammans med Duo Gelland höll Fredrik Hagstedt nya workshopar i september 2015, och då testades skisser, prövades olika sätt att improvisera, och det blev fler tillfällen till övningar i lyssnande och samtal om lyssnandets betydelse. Detta blev inspiration för Fredrik, som sedan komponerade flera stycken för föreställningen.

Byggt på vad elever sagt om att det är viktigt med bra teman/melodier som kommer tillbaka, att det ska vara olika instrument i olika stycken, att överraskningar är uppfriskande, med mera, utarbetade Fredrik Hagstedt en helhet där allt börjar i ljus och glädje, blir mer komplicerat och konfliktfyllt, för att sedan sträva mot en positiv och hoppfylld avslutning. Tanken är att inledningen ska vara lite naiv, alldeles för spänningslös för att det ska hålla - man tröttnar helt enkelt på den. Sedan illustreras konflikt, mer nära den verklighet vi ser omkring oss. Då uppstår förstås en längtan tillbaka till det ljusa, och det är den strävan som resten av föreställningen handlar om, den ständiga strävan mot att göra världen lite bättre.

Föreställningen består av ett antal stycken av Fredrik Hagstedt, samt lite annan musik, och dramainslag, textrecitation, dans och bildprojektion.

På scenen kommer det att bli rätt så trångt, med stor orkester och kör. I finalnumret kommer några att få stå nedanför scenen och spela, då medverkar minst ett 60-tal elever, plus några lärare, och Duo Gelland. Fredrik Hagstedt kommer att dirigera, med stöd av hjälpdirigenter för kör och extramusiker.

De nykomponerade styckena heter
Varberg Listening Intro (för orkester)
Varberg Listening Conflict (för orkester)
Varberg Listening Sound (för stråkar)
Varberg Listening Together (för flöjt och tre violiner)
Varberg Listening Winter Peace (för tre gitarrer och kontrabas)
Varberg Listening Piece (för orkester)
Varberg Listening Finale (för orkester)


En presentationsvideo om projektet.



Stor premiär blir det onsdag 9 december under Öppet Hus på Kulturskolan Varberg, Jul på RosenFRED. Öppet Hus börjar kl 17.
Föreställningen äger rum i aulan och börjar kl 19.

Projektet drivs av Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad, i samverkan med Duo Gelland, Kulturskolan Varberg och VARBERG CALLING for Peace, och stöds av Kulturbryggan och Region Halland.




HEM


www.medvetenhetsverkstad.se
Senast uppdaterad 2015-11-24