HEM   -  AKTUELLT   -  BIOGRAFI   -  VERK   -  LYSSNA   -  ENGLISH


KASKASAPAKTE

Ett dramatiskt fjäll i närheten av Kebnekaise: KASKASAPAKTE! Här tonsatt av Fredrik Hagstedt, direkt inspirerat av Claes Grundstens mäktiga bilder.

Claes Grundsten och Fredrik Hagstedt inleder nu ett samarbete kring att skapa ett helhetsverk av bildspel och nykomponerad musik. Utifrån teman som alla är olika aspekter på lapplandsfjällen, väljer Claes bland sina fotografier från flera decennier och olika årstider och Fredrik tonsätter inspirerad av bilderna. Såväl konkret visuella intryck som underliggande känslor är utgångspunkter för musikens utformning.

Claes Grundsten är en av Sveriges mer namnkunniga naturfotografer. Genom sina många artiklar och böcker om fjällen, nationalparker och vandringar i hela världen är han känd för en bred publik. För böckerna har han fått flera stipendier och priser, bland annat Pandapriset och Svenska Publishing-priset och ett par har nominerats till finalen i stora internationella boktävlingar. Flera är översatta till andra språk, och en av hans bilder från Sarek pryder baksidan på nya tusenlappen. Claes visar ofta bildföredrag och är en av våra främsta kännare av svenska fjällen.

Fredrik Hagstedt är tonsättare som komponerat en lång rad verk för orkester, vokalt och kammarmusik. Hans främsta drivkraft är att ge människor redskap till att lyssna bättre, genom sin musik och genom att hålla seminarier och workshopar i lyssnande. Inspirationen till musiken kommer till stor del från upplevelser i skogen, vid havet och i fjällen. Hans musik har framförts av många ensembler och orkestrar. Ett långvarigt samarbete med Duo Gelland har lett till att han komponerat fyra stora violinduoverk för dem, varav två finns inspelade på porträtt-CD:n Sinfonia per due violini, som fick mycket fina recensioner i bland annat Gramophone och Fanfare Magazine.HEM


www.medvetenhetsverkstad.se
Senast uppdaterad 2017-06-20